vineri, 20 iulie 2018

PATRIMONIU CULTURAL NAȚIONAL MOBIL AL JUDEȚULUI BRĂILA, ÎMBOGĂȚIT CU ÎNCĂ DOUĂ ARTEFACTE

Astăzi 20.07.2018, la sediul Direcției Județene pentru Cultură Brăila din mun. Brăila, str. Mihai Eminescu nr. 10-12,  a avut loc predarea-primirea către Muzeul Brăilei ”Carol I” a celor două bunuri culturale mobile clasate în patrimoniului cultural naţional mobil , respectiv:
  1. Inel sigilar (Sec. XIV – XVI) clasat în categoria juridică ”TEZAUR” cu OMCIN nr. 2502/25.07.2017,
  2. Topor/Ciocan (Eneolitic) clasat în categoria juridică ”FOND” cu OMCIN nr. 2644/25.09.2017, însoțite de documentele lor obligatorii (Ordinele de clasare, Fișele standard, Hotărârile CNMC de clasare, Certificatele de clasare), în temeiul Art. 46 alin. (2) din Legea nr. 182 / 2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil – Republicată, care dispune: Serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii va decide asupra instituţiei căreia i se vor transmite în administrare bunurile arheologice respective”.
         Procedura de clasare a celor două bunuri culturale mobile a fost inițiată și realizată de Direcția Județeană pentru Cultură Brăila, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 182 / 2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil – Republicată, respectiv ale Normelor de clasare a bunurilor culturale mobile aprobate prin Hotărârea nr. 886 / 2008, iar bunurile menționate mai sus au fost predate instituției noastre de reprezentanții Serviciului de Investigații Criminale – Biroul de Combatere a Infracțiunilor contra Patrimoniului și Grupări Infracționale, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.
         Ținem să mulțumim și pe această cale, atât Experților atestați de Ministerul Culturii și Identității Naționale - Dr. Silviu Oța și Dr. Vasilica Cuculea Sandu care ne-au sprijinit în realizarea promptă a expertizelor necesare clasării, cât și Inspectoratului de Poliție Județean Brăila care, prin serviciul său de specialitate, a salvat două bunuri de patrimoniu  a căror  valoare culturală deosebită a fost stabilită de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor.
 (Compartimentul Patrimoniu Cultural Național Mobil și Imaterial din cadrul DJC Brăila)